Capsuni – valori nutritionale si beneficii

Placute la vedere, dulci, aromate, bogate in fibre, intesate cu antioxidanți, capsunile sunt o importanta sursa de vitamine, minerale si compusi fitochimici, care contribuie la efectele benefice asupra sanatatii.

Carbohidrati

Capsunele contin putine calorii si carbohidrati, intr-o portie mare. O cana de capsune contine 49 de calorii, oferind 3 grame de fibre, si doar 12 grame de carbohidrati, rezultand 9 grame de carbohidrati net. Capsunele au mai multe fibre insolubile decat fibre solubile. De asemenea, au un indice glicemic scazut, de 40.
Indicele glicemic al unui aliment defineste puterea acestuia de a creste glicemia, dupa consumul unei cantitati de 100 g de glucide din acel aliment. Cu cat indicele glicemic este mai mic, cu atat glicemia creste mai putin.

Grasimi 

Capsunile sunt extrem de scazute in grasimi, mai putin de jumatate de gram intr-o cana de fructe. Majoritatea grasimilor sunt polinesaturate, cu un procent mic de grasimi mononesaturate si foarte putin saturate. O cana de capsuni ofera, de asemenea, 99 miligrame de acizi grasi omega-3 si 137 miligrame de acizi grasi omega-6.

Proteine

Ca majoritatea fructelor, capsunile au un continut scazut de proteine, doar 1 gram per o cana de capsuni. Daca doriti sa echilibrati dieta cu proteine si carbohidrati cand consumati capsuni, le puteti combina cu iaurt sau alte alimente care furnizeaza proteine.

Micronutrienti

O cana de capsuni ofera mult peste necesarul zilnic de vitamina C si 9% din valoarea zilnica a acidului folic.
Acidul folic este un element esential in dezvoltarea fetala si ajuta la producerea si mentinerea celulelor noi. Alte vitamine sunt prezente sub 5%. In ceea ce priveste mineralele, capsunile reprezinta o sursa importanta de mangan, cu 29% din valoarea zilnica intr-o cana si 7% din necesarul zilnic de potasiu. Cantitati mici de fier, calciu, cupru si fosfor se gasesc, de asemenea, in delicioasele fructe.

Beneficiile consumului de capsuni pentru sanatate

Capsunile sunt bogate in fibre, vitamina C, potasiu si antioxidanti, cum ar fi antocianinele si quercetina.
Cantitati adecvate de fibre insolubile pot ajuta la mentinerea sanatatii intestinului. O dieta bogata in potasiu poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiace ischemice.
Quercetina, un flavonoid gasit in caspuni, are efect in reducerea inflamatiei, a tensiunii arteriale si a altor factori de risc pentru conditiile cardiovasculare. Antocianinele au proprietati antioxidante si antiinflamatorii care s-au dovedit a fi importante pentru sanatate.
Fiind bogate in vitamina C, capsunile regleaza activitatea sistemului imunitar prevenind aparitia racelilor. Vitamina C stimuleaza si activitatea leucocitelor, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Capsuni – Valori Nutritionale 

1 portie – 152 gr

 Calorii  49                                       % Valoare zilnica 
Grasimi (total)   0.5 g                                          1%
Acizi grasi saturati  0 g                                       0%
Acizi grasi poli nesaturati 0.2  g
Acizi grasi mono nesaturati  0.1 g
Colesterol  0 mg                                                    0%
Sodiu  2 mg                                                               0%
Potasiu  232.56 mg                                              7%
Carbohidrati 11.7 g                                              4%
Fibre 3 g                                                                   12%
Zaharuri (total) 7.4 g
Proteine 1 g
Vitamina C  89.37 mg                                     149%
Calciu 24 mg                                                             2%
Fier 0.62 mg                                                              3%

Pentru consultanta in cultivarea capsunilor contactati-ne la telefon 0744 367 963 sau contact@genesis-agro.ro

http://www.genesis-agro.ro