6 BENEFICII ALE AFINELOR DESPRE CARE PROBABIL NU STIATI

Aceste fructe mici, de culoare albastra, ofera mult mai multe beneficii pentru sanatatea noastra decat ne imaginam. Toata lumea stie ca afinele sunt pline de antioxidanti, dar ceea ce probabil nu stiti sunt toate celelalte beneficii pe care care le puteti obtine adaugand afinele in dieta zilnica.

  1. Scade tensiunea arteriala

Un studiu publicat in Jurnalul de Gerontologie a demonstrat ca adaugarea afinelor in dieta zilnica ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Efectul este similar cu cel al medicamentelor pentru tensiune arteriala. Cercetatorii au concluzionat ca acest lucru se datoreaza antocianinei. Antocianinele sunt un tip de flavonoide, care au efect antioxidant si care confera afinelor culoarea stralucitoare.

  1. Reduce inflamatia

Antocianina reduce inflamatia, potrivit unui studiu publicat de Revista de Agricultura si Chimie Alimentara. Inflamatia cronica poate fi o cauza a bolilor cardiovasculare, a bolii Alzheimer si a anumitor tipuri de cancer.

  1. Imbunatateste functia pulmonara

Revista Americana de Nutritie Clinica a publicat un studiu in care s-a demonstrat faptul ca, antocianinele incetinesc procesul de degradare a functiei pulmonare. Consumul a doua sau mai multe portii de afine pe saptamana, a fost asociat cu cea mai scazuta rata de degradare a functiei pulmonare.

  1. Reduce riscul atacului de cord

Atacurile de cord sunt in crestere in randul tinerilor, insa consumul de afine poate sa contribuie la reducerea acestui risc. Cercetatorii au descoperit ca, consumul de afine si capsune de trei ori pe saptamana reduce cu 34% riscul unui atac de cord, potrivit unui studiu efectuat de catre Asociatia Americana de Cardiologie.

  1. Recuperare mai buna si refacerea musculara

Antioxidantii din afine ajuta la reducerea inflamatiei si accelereaza refacerea musculara dupa antrenamente. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu din Revista Societatii Internationale de Nutritie in Sport. Adaugand afine intr-un smoothie de proteine, dupa antrenament, este o modalitate sigura de a culege recompense.

  1. Imbunatateste functia creierului

Pe langa multele beneficii pentru sanatatea fizica, afinele s-au dovedit de ajutor si pentru  imbunatatirea sanatatii mintala. Un studiu din revista pentru Agricultura si Chimie Alimentara arata ca, sucul de afine proaspat stors face minuni.  Introdus in dieta persoanelor varstnice, imbunatateste memoria si reduce simptomele depresiei. In plus, un studiu publicat in Analele Neurologiei a dezvaluit faptul ca flavonoidele din afine au fost asociate cu intarzaieri in imbatranirea cognitiva. Adaugand cel putin o portie de afine in dieta saptamanala, incetineste declinul cognitiv cu doi ani si jumatate la persoanele in varsta.