VARIETATI AFIN

Afinele provin din America, unde primele varietați hibride de afin cu tufa inalta au fost comercializate in urma cu mai bine de 100 de ani. De atunci, afinul a fost clasificat, in prima instanta, ca afin cu tufa inalta si afin cu tufa joasa. Insa, pe masura ce cultura afinului a evoluat si ariile geografice in care se cultiva s-au extins, aceste clasificari s-au dovedit a fi prea generale si neadaptate realitatilor actuale.

In ultimii ani, reproducerea afinului, a rezultat in introducerea mai multor varietati de hibrizi interspecifici, incrucisari ale soiurilor sudice si nordice ale afinului cu tufa inalta. Acest lucru a complicat si mai mult idea de a ramane la clasificarile traditionale.

Raspandirea culturii de afin pe intreg globul, dar si in regiunile tropicale, a adaugat o dimensiune suplimentara a complexitatii nomenclaturii. Terminologia actualizata, care este mai reflexiva, face referire nu doar unde se cultiva afinul (regiune si climat), ci si modul in care este cultivat.

Clasificari:
No Chill – fara sezon de iarna
Low Chill – sezon cu ierni blande
Mid Chill – sezon cu ierni temperate
High Chill – sezon cu ierni reci, geroase.

Aceste categorii se bazeaza pe cerintele privind necesitatea de ore de frig ale varietatilor de afin. Majoritatea varietatilor de afin necesita un anumit nivel de ore de frig in lunile de iarna. Acest lucru se intampla pentru a forma muguri de rod, si in cele din urma, fructe. Cu toate acestea, sunt in curs de dezvoltare tot mai multe varietati de afin de cultura care pot fi cultivate, daca sunt ingrijite corespunzator, in regiuni fara sezon de iarna. Adesea, aceste varietati sunt cultivate in sistem de productie constant.

Sistemul de productie constant este o modalitate de a gestiona plantele prin cicluri selective de recoltare si taieri. Aceste cicluri au scopul de a mentine plantele sa produca in mod continuu.

Va prezentam cateva  varietati de afin de cultura existente si cultivate pe mapamond.