HUMUS

HUMUS 

Humus – este un material organic amorf, de culoare maro inchis, care se formeaza din descompunerea incompleta a biomasei. Strict vorbind, humusul este compus din reziduuri organice, care sunt suficient de fragmentate si descompuse prin procese de descompunere microbiene si de alta natura, incat sursa originala a materialelor biotice nu mai este recunoscuta.

Humusul este in mare parte compus dintr-un amestec foarte complex de molecule organice, cunoscute sub denumirea de compusi humici. Acestia sunt rezistenti la oxidarea biologica de catre microorganisme si, prin urmare, sunt relativ persistenti in mediu. Humusul este componenta majora a materiei organice a solului, esentiala pentru cresterea plantelor. Humificarea materiei plantelor moarte implica nu numai procesele de descompunere. Ea implica si actiunea fizica a intemperiilor, cum ar fi inghetul, dezghetul, uscarea și eroziunea.

Procesul descompunerii

Descompunerea este procesul natural prin care materiile organice de dimensiuni mari și moleculele sunt defalcate in materii mai simple. Produsele finale obtinute din descompunere sunt molecule simple, cum ar fi dioxidul de carbon ai apa. Descompunerea este un proces ecologic extrem de vital.
Organismele vii sunt compuse din celule si tesuturi, care, la randul lor, sunt alcatuite din molecule organice complexe. Exemple de macromolecule includ celuloza, care cuprinde peretii celulelor plantelor, grasimi trigliceride din celulele animalelor, ciuperci, protozoare si bacterii.

Cand sunt vii, celulele si organismele adauga si mentin in mod constant macromoleculele necesare pentru viata, contracarand descompunerea. Cand aceste celule si organisme mor, aceste functii de mentinere si dezvoltare inceteaza. Descompunerea incepe apoi procesul de dezintegrare a celulelor in moleculele din care sunt compuse, si macromoleculele in molecule organice si anorganice simple. Daca nu ar avea loc descompunerea, lumea ar fi acoperita de gramezi de munti de biomasa moarta.

Descompunerea este un proces care recicleaza substantele nutritive din organismele vii, aducandu-le inapoi in sol. Procesul poate implica organismele vii din sol, care descompun bucatile mari de materie organica in bucati mai mici. Viermii, insectele si melcii sunt exemple de vietati implicate in etapele initiale ale procesului de descompunere. Detritus organic este termenul dat materialului organic dezintegrat produs de aceste vietati.

Dupa ce particulele mai mari sunt dezintegrate, microorganismele continua procesul de descompunere secretand substante chimice. Aceste substante digera materialul organic în detritus. Cele mai proeminente organisme care fac acest lucru sunt bacteriile si ciupercile. Aceste bacterii si ciuperci care se dezvolta in sol si care se hranesc cu materia organica moarta sunt numite saprofite. Detritivorele si saprofitele sunt esentiale in procesul de reciclare si dezintegrare a descompunerii. Materialul organic partial digerat ramas in sol, humusul, este apoi disponibil pentru a fi utilizat de plante.

Humusul organic, folosit ca un ingrasamant pentru sol

Oamenii pot folosi de asemenea procesul natural de descompunere. Compostarea este colectarea deseurilor de material organic, cel mai adesea material vegetal, intr-o gramada aerata pentru a facilita descompunerea partiala in humus. Humusul organic poate fi folosit apoi ca un ingrasamant pentru sol. In mod normal, procesul de descompunere poate dura mult timp.

Cu toate acestea, in gramada de compost, descompunerea materiei organice este accelerata prin intoarcere pentru a spori disponibilitatea de oxigen si prin acumularea de caldura si umiditate. In gramada de compost, actiunea saprofitelor creeaza caldura, ceea ce ajuta la accelerarea intregului proces. Centrul gramezii de compost este izolat de exterior prin resturile externe, retinand bine umiditatea.

Clasificarea substantelor humice

Substantele humice sunt impartite in trei clase functionale, pe baza solubilitătii lor in solutii apoase de pH diferit:

    • Acizii humici sunt solubili in solutii puternic alcaline.
    • Acizii fulvici sunt solubili atat in ​​solutii alcaline, cat si in solutii puternic acide.
    • Huminele sunt insolubile in oricare dintre cele două.

In afara de solubilitatea lor in aceste solutii, aceste fractiuni de substante chimice polimerice nu pot fi usor diferentiate sau caracterizate in termeni de structura chimica. Aceste substante humice sunt eficiente pentru absorbtia apei si pentru legarea unei game largi de substante chimice organice si anorganice. Cele mai multe dintre calitătile favorabile ale humusului în sol sunt asociate cu aceste proprietăti ale substantelor humice.

Importanta humusului in sol

Humusul este un aspect foarte important al calitătii solului. Unele dintre cele mai benefice atribute ale humusului sunt asociate cu capacitatea sa de a face ca particulele mici, anorganice, sa adere impreuna ca agregate libere si friabile. Structura fizica, relativ grosiera rezultata, permite oxigenului sa patrunda eficient in sol.

Astfel, reprezinta un beneficiu important in ce priveste sustinerea proceselor microbiene, legate de degradarea si ciclul nutritional al plantelor, precum si asigurarea respiratiei radacinilor plantelor. Humusul imbunatateste capacitatea de stocare a apei din sol. Astfel, ajuta la atenuarea secetei, in conditiile in care apa de ploaie nu se scurge rapid la adancime pentru a penetra radacinile plantelor.

Humusul este, de asemenea, important in legarea formelor ionice ale nutrientilor. El serveste ca rezervor de elemente nutritive ai nutrientilor legati organic, eliberati lent pentru absorbtia plantelor, prin cicluri de procese nutritive microbiene.

Datorita acestor caracteristici ale humusului, solurile agricole si horticole, compuse dintr-un amestec de humus si minerale anorganice, au de obicei o capacitate mult mai mare de a sustine o crestere viguroasa si sanatoasa a plantelor. In comparatie cu solurile lipsite de humus, aceste substraturi sunt mai bine aerate, au o capacitate imbunatatita de mentinere a apei si a nutrientilor si sunt, in general, mai fertile.

Aceste beneficii atat de importante, sunt unul dintre motivele pentru care, imbunatatirea concentratiei de humus in sol, este printre obiectivele cele mai prioritare ale metodelor organice de agricultura.

  • Bionatural Vita - fertilizant bio imbogatit cu tricoderma si micorize