Importanta fertilizarii de baza a culturilor

 

Importanta fertilizarii de baza a culturilor

 

Fertilizarea de baza se realizeaza cu ingrasaminte organice si/sau ingrasaminte chimice complexe care asigura plantele cu elementele nutritive de care acestea au nevoie pentru prindere/inradacinare, crestere, dezvoltare, fructificare, etc. Elementele pe care mediul inconjurator le poate furniza sunt total insuficiente in conditiile unei agriculturi durabile.

Sunt 3 elemente nutritive majore (macroelemente) si alte 6 elemente (microelemente) de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta bine si sanatos. Terminologia de macroelemente si respectiv de microelemente nu este legata de importanta nutritionala fata de planta ci strict de cantitatile de care are nevoie o planta pentru a creste. Toate sunt esentiale in aceeasi masura, fiind implicate in procesele biochimice esentiale cresterii plantelor. Macroelementele sunt N,P,K: Azot – Fosfor – Potasiu; iar cele sase microelemente sunt Calciu, Magneziu, Sulf, Fier, Mangan si Zinc. La acestea se mai adauga o serie de microelemente: Nichel, Molibden, Cobalt, Cupru, Bor, etc. Planta are nevoie in cantitati relativ mici de aceste elemente dar care sunt absolut esentiale vietii. Aceste elemente sunt componente ale multor enzime ce catalizeaza procesele biochimice.

Deficientele in aceste substante nutritive vor avea ca rezultat o crestere slaba si poate duce chiar la uscarea plantelor. In acelasi timp, fermierul va trebui sa inteleaga ca un exces de substante nutritive este la fel de nociv ca si lipsa lor. Dozate necorespunzator pot afecta plantele, uneori  cu efecte greu de remediat.

Ingrasamintele organice au ca avantaj esential faptul ca, pe langa aportul in macroelemente, acestea vin cu un plus de microelemente pe care ingrasamintele minerale nu le au.

Azotul

Principalul element nutritiv de care plantele au nevoie este azotul. Azotul nu este un mineral, asadar, nu se gaseste in sol. Plantele pot obtine azotul doar din aer, sau din materialul organic adaugat in sol. Desi azotul se gaseste din abundenta in atmosfera, el depinde de agenti pentru a-l transfera in sol, de unde plantele au nevoie pentru a se hrani.

Acesti agenti sunt: ploaia, bacteriile, descompunerea materiei organice, etc.

Pentru ca plantele sa poata folosi azotul, in majoritatea cazurilor, acesta trebuie sa fie sub forma de nitrat. Azotul nitric poate fi usor absorbit de catre plante pentru o utilizare imediata. Pe de alta parte, azotul sub forma de amoniac (azotul amoniacal) nu se descompune atat de usor, avand nevoie de actiunea unor microorganisme pentru a face acest lucru. Azotul amoniacal este preferat de catre plantele de afin, acestea reactionand foarte bine la prezenta acestuia.

Un ingrasamant cu azot adecvat – trebuie sa contina o parte azot sub forma nitrica si o parte sub forma amoniacala. Azotul organic, cu o eliberare lenta a azotului, cum ar fi azotul ureic, este indicat a se folosit doar impreuna cu produse pe baza de azot cu actiune rapida.

Folosirea ingrasamintelor de baza de tip Fertisol 4-3-3 asigura partea de azot, fasfor si potasiu necesar si are ca efect reziuual scaderea pH-ului – fenomen dorit in plantatiile de afin cu pH care depaseste domeniul de favorabilitate al acestei culturi, atat de sensibila si in acelasi timp dependenta de aciditatea solului.

Functiilor azotului in plante:

  • Azotul este un element constitutiv al tuturor aminoacizilor din structurile plantelor, care constituie fundamentul proteic al plantelor; important in cresterea si dezvoltarea tesuturilor si celulelor vitale plantelor, cum ar fi membranele celulare și clorofila.
  • Azotul este o componenta a acidului nucleic care formeaza ADN-ul. ADN-ul este un material genetic semnificativ in transferul anumitor trasaturi si caracteristici ale culturilor, care ajuta la supravietuirea plantelor. De asemenea, ajuta la mentinerea codului genetic in nucleul plantei.
  • Clorofila este o parte esentiala in formarea carbohidratilor prin fotosinteza si o substanta care da plantei culoarea sa verde. Azotul este o componenta a acesteia care ajuta la imbunatatirea acestor caracteristici.
  • Azotul este esential in procesele plantelor, cum ar fi fotosinteza. Astfel, plantele care au suficient azot vor experimenta rate inalte de fotosinteza prezentand o crestere si o dezvoltare viguroasa.

http://www.genesis-agro.ro