Toamna este anotimpul optim pentru asigurarea unei sanatati propice pomilor fructiferi, viei si arbustilor fructiferi. Pentru a asigura o recolta bogata in urmatorul an sunt importante pregatirile de toamna in livezi si in vie.
Recomandari pentru livezi si vita de vie:
Culegerea fructelor se face in totalitate, acest lucru asigurand intrarea plantelor in noul ciclu de productie. Fructele rascoapte sunt predispuse la putregai, atragand daunatori, de aceea este foarte important a nu se lasa pe crengi . De asemenea, fructele mumificate se inlatura, fiind un pericol pentru pomi.
In frunzele cazute pot exista boli ale pomilor. Prin adunarea si inlaturarea lor asigurandu-se sanatatea plantatiei de pomi fructiferi si restrangerea habitatului daunatorilor care ataca plantele. Taierea ierbii din jurul bazei plantelor are acelasi beneficiu.
Este vital ca plantele sa intre in sezonul rece beneficiind de o umiditate adecvata, prin irigare, pentru a incuraja cresterea si dezvoltarea radaciniilor, mai ales in conditiile unei toamne secetoase.
Pentru a preveni bolile care pot afecta atat plantele, cat si fructele, si pentru a avea o livada sau o vie roditoare, toamna se efectueaza ultimele stropiri cu fungicide pe baza de cupru sau cu produse pentru lemnificare in cazul arbustilor fructiferi, precum si cu ulei horticol.
Un aspect important este prelevarea probelor de sol in vederea intocmirii planurilor de fertilizare. Probele de sol se pot recolta – ca probe medii din bilon – toamna, dupa administrarea tratamentelor pentru lemnificare, cand incep sa cada primele frunze, si pana primavara devreme.